Wonen in België en werken in Nederland

Hypotheekadvies: wonen in België en werken in Nederland.

Het zal je vast niet zijn ontgaan, maar de huizenprijzen in Nederland zijn flink gestegen de laatste jaren. En doordat de Nederlandse huizenprijzen nu torenhoog zijn, kijken steeds meer mensen over de grens. Een huis kopen in België net over de grens lijkt aantrekkelijker dan ooit.

Wonen in België werken in Nederland, waar moet je aan denken? Waar moet je allemaal op letten? Onze hypotheekadviseurs helpen je graag verder en zorgen dat alles helemaal duidelijk is voor je.

In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:

Wat is een grensarbeider?
Hoe zit het met de inkomstenbelasting en sociale verzekeringen?
Huis kopen in België net over de grens; waar moet je rekening mee houden?

Wat is een grensarbeider?

Wat is een grensarbeider?
Een grensarbeider is iemand die woont in het ene land en werkt in een ander land. Hetzelfde als een migrant? Nee, dat niet. Een migrant trekt weg uit het land van herkomst en woont en werkt in een land dat niet het geboorteland is. De grensarbeider heeft daarentegen banden met twee landen: het land waar hij of zij woont en het land waar hij of zij werkt.

Het komt vaak voor dat iemand in België woont, maar in Nederland het salaris verdient. De Nederlandse werkgever zal belastingen en premies inhouden volgens de regels. En die regels wijken af van de Belgische regelgeving. Daarom is er tussen België en Nederland een belastingverdrag gesloten.

 

Hoe zit het met de inkomstenbelasting en sociale verzekeringen?

Als je in Nederland werkt, maar in België woont, ben je in beide landen belastingplichtig. Daar kan je niet omheen. Dit betekent dat je dus in twee landen belastingaangifte moet doen.

Moet je dan ook dubbele belastingen betalen? Nee. Dat niet. Om dit te voorkomen hebben België en Nederland dus afspraken gemaakt en het netjes vastgelegd in een belastingverdrag. De looninkomsten worden in werkland Nederland belast. Onroerende zaken in Nederland zoals een vakantiewoning, worden meestal wel door de Nederlandse belastingdienst belast.

Doe je aangifte als een zogeheten ‘kwalificerende buitenlandse belastingplichtige’, dan kun je dezelfde aftrekposten, heffingskortingen en heffingsvrij vermogen krijgen als inwoners van Nederland. Je mag dan ook bijvoorbeeld de hypotheekrente aftrekken.

Woon je in België maar werk je in Nederland? Dan moet je in Nederland sociale zekerheidspremies betalen. Die houdt de werkgever in op het brutoloon. Daarmee heb je in Nederland recht op onder meer medische zorg, pensioen en uitkeringen bij werkloosheid.

En gezinsbijslag zoals kinderbijslag, kindgebonden budget etcetera, kun je uit Nederland én België ontvangen. Echter, je kunt het maar uit één land het volledige bedrag ontvangen. Het andere land betaalt hooguit een aanvullend bedrag.

 

Huis kopen in België net over de grens; waar moet je rekening mee houden?

Ook op de Belgische hypotheekmarkt zijn Nederlandse banken niet langer actief. Dus moet je bij een Belgische bank een hypotheek afsluiten. Daarom is het dus echt van belang om goed advies in te winnen bij een ervaren hypotheekadviseur van De Hypotheekshop.

In België is de overdrachtsbelasting, of registratierechten zoals ze het daar noemen, hoger dan in Nederland. Daarbovenop komen nog de notariskosten. Dit zijn natuurlijk variabele kosten en verschillen vaak niet veel ten opzichte van Nederland.

Potentiële kopers van een huis in België doen er ook goed aan om uit te pluizen wat de bestemming van een woning of perceel is. Het is wel eens voorgekomen dat Nederlanders een huis kochten in België met het idee om te verbouwen. Dit werd toen tegengehouden door regelgeving. Verdiep je daar samen met een hypotheekadviseur van tevoren goed in.

Een huis over de grens kopen kent vele voordelen, zoals:

Wonen in België werken in Nederland kent vele voordelen. We zoomen in dit artikel in op een aantal van deze voordelen. Uiteindelijk is het wel altijd belangrijk om samen met een hypotheekadviseur te kijken naar uw specifieke situatie:

Voordeliger: de woningen in België zijn over het algemeen genomen een stuk voordeliger dan de woningen in Nederland. U krijgt veel meer vierkante meters voor uw geld.
Eigen geld: u heeft minder ‘eigen geld’ nodig bij de aankoop van een woning. Dit zorgt ervoor dat u met gemak kunt blijven sparen en niet all-in hoeft te gaan.
Rust en ruimte: over het algemeen kennen de woningen nét over de grens meer rust en ruimte. Er zijn volop mooie vergezichten en veel grensarbeiders omschrijven het als: ‘stil en ruim wonen met veel privacy.

Meer weten? Neem contact met ons op!