Een eerste eigen huis kopen. Hoe doe je dat?
Het is maar wat gaaf, om je eerste eigen huis te kopen. Maar voordat het zover is, is het goed om te weten waar je op moet letten. Want, hoe doe je dat eigenlijk, een huis kopen? Lees ons ‘Stappenplan voor starters’ en vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan. Dan komt het helemaal goed!
Stappenplan voor starters op de woningmarkt
1. Laat je adviseren over je maximale hypotheek en maandlasten
2. Ga op zoek naar jouw eerste eigen huis
3. Droomhuis gevonden? Breng een bod uit.
4. Teken een voorlopig koopcontract
5. Regel je hypotheek binnen de tijd van de ontbindende voorwaarden
Waar moet je op letten bij het afsluiten van een hypotheek?
Wanneer je je eerste eigen huis koopt, is alles nog nieuw. Ook het afsluiten van een hypotheek. Het is daarom belangrijk dat je je goed laat adviseren. Een goede hypotheekadviseur legt je de verschillende hypotheekvormen uit, luistert goed naar jouw wensen en wijst je in ieder geval op de volgende voordelen:
-
Vergelijk hypotheekaanbieders
Er zijn veel aanbieders van hypotheken. Je kunt niet alleen bij banken, maar ook bij andere financiële instanties terecht. Dat kost alleen ontzettend veel tijd. Bij Hypotheek Zeeland regel je het in één keer. Wij vergelijken meer dan veertig verschillende hypotheekaanbieders met elkaar en kiezen voor jou de hypotheek met de beste vorm, voorwaarden en hypotheekrente eruit.
-
Kies de hypotheekvorm die bij je past
Er zijn veel verschillende hypotheekvormen. De meest voorkomende zijn de annuïtaire en lineaire hypotheek. Bij Hypotheek Zeeland hoef je je daar zelf niet helemaal in te verdiepen. Door goed naar jouw wensen te luisteren en je situatie goed in te schatten, adviseren wij welke hypotheekvorm het beste bij je past. Toch alvast benieuwd? Lees hier meer over de verschillende hypotheekvormen.
-
Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Je moet er niet aan denken: dat je de maandlasten van je hypotheek niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld doordat je werkeloos of arbeidsongeschikt wordt, en je jouw huis gedwongen moet verkopen. Dat alleen is al erg genoeg, dus het risico van een restschuld kun je er helemaal niet meer bij hebben. Met NHG is het risico van een restschuld gedekt. Omdat dit ook voor een hypotheekverstrekker minder risico geeft, krijg je korting op je hypotheekrente. Lees hier meer over Nationale Hypotheek Garantie
-
Starterslening
Het valt soms niet mee om als starter een hypotheek te kunnen krijgen voor je eerste eigen huis. Maar er zijn verschillende gemeenten die een Starterslening beschikbaar stellen. Hiermee kun je net wat meer lenen dan je normale maximale hypotheek op basis van NHG. Lees hier meer over de Starterslening
-
Helpende hand van je ouders
Het kan zijn dat je wel wat financiële hulp van je ouders kunt gebruiken. Zij kunnen je op drie manieren bijstaan.
- Garant of borg staan voor een deel van de lening. Hierdoor kun je meer lenen dan alleen op basis van je eigen financiën. Pas als jij je maandlasten niet meer zou kunnen voldoen, klopt de bank bij je ouders aan.
- Een bedrag aan je lenen. Je hebt dan een lening bij je ouders, naast of in plaats van de lening aan bijvoorbeeld een bank. Je betaalt er vaak een lagere rente voor en spreekt samen de voorwaarden voor de aflos af.
- Een bedrag aan je schenken. Er is een speciale regeling voor belastingvrij schenken voor aankoop van een woning. We vertellen je er graag alles over.
-
Goedkoper lenen voor energiebesparende maatregelen
Het is sowieso verstandig om in je nieuwe eigen huis energiebesparende maatregelen te treffen. Denk aan een zuinige verwarmingsinstallatie, gevel-, dak-, vloerisolatie en/of HR++ glas. Al was het alleen al om de lagere energierekening, je wooncomfort en het milieu. Maar wat ook goed is om te weten, is dat er een duurzaamheidslening bestaat. Deze kent gunstigere voorwaarden en een lagere rente. We adviseren je graag over de voorwaarden, waar je volgens de gemeente aan dient te voldoen om voor de duurzaamheidslening in aanmerking te komen.
-
Lokale subsidies of regelingen
Iedere gemeente kan zelf, afhankelijk van de lokale situatie, subsidies of regelingen in het leven roepen om een groep mensen ergens mee te helpen. Een goede hypotheekadviseur is hiervan op de hoogte. Zo is er bijvoorbeeld in de gemeente Middelburg de regeling ‘Je stek’, waarbij mensen met een lager inkomen de mogelijkheid wordt geboden een woning te kunnen kopen. Wellicht kun je ook gebruik maken van de regeling ‘Kopen naar Wens’, de ‘Starters Rente Regeling’ of de ‘Stimuleringsregeling’. Hoe dat allemaal precies zit, leggen we je graag uit tijdens het gratis en vrijblijvend eerste adviesgesprek.