Online agenda  

Je bent ondernemer en je wilt lenen

Wanneer je als ondernemer een huis wilt kopen, is de vraag ‘Wat kan ik lenen?’ soms net wat lastiger te beantwoorden dan bij iemand in loondienst. Hoe komt dat, wat zijn je mogelijkheden en hoe kan Hypotheek Zeeland je hierbij helpen? We leggen het je graag uit.

Waar kijkt een bank naar?

Wanneer een bank of andere geldverstrekker geld uitleent, is zekerheid van groot belang. De geldverstrekker wil zoveel mogelijk zekerheid dat zij uiteindelijk het geleende geld terugkrijgt. Om hier een beeld van te kunnen vormen, kijkt een geldverstrekker naar inkomen en onderpand. Het onderpand is meestal de woning zelf. Het inkomen is het loon van een werknemer of de winst van een ondernemer.

Waarom is het voor een ondernemer lastiger om te lenen dan voor een medewerker?

Loon is een relatief vast gegeven. Het is redelijk constant, met vaak zelfs een lichte jaarlijkse stijging. Dit biedt de geldverstrekker meer zekerheid dan het inkomen van een ondernemer. Dat inkomen is namelijk afhankelijk van de winst van de onderneming en dit wisselt vaak. Het biedt een geldverstrekker minder zekerheid en dus wordt er met andere ogen gekeken naar een lening voor een medewerker dan naar een lening voor een ondernemer.

Wat kan ik maximaal lenen als ondernemer?

Net als bij ieder ander, is het bedrag dat je maximaal kunt lenen afhankelijk van je inkomen en de waarde van de woning. Het is dus allereerst van belang om de hoogte van je inkomen vast te stellen. De meeste geldverstrekkers doen dit op basis van een gemiddelde van de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar. Daarnaast kijken ze naar de toekomstprognose van de onderneming. Ook eigen vermogen, vreemd vermogen en solvabiliteit zijn van belang.

Hoe lang moet ik als ondernemer actief zijn voordat ik iets kan lenen?

Zoals hierboven vermeld, kijken de meeste geldverstrekkers naar de jaarcijfers van de laatste drie jaren. Wanneer je minder dan drie jaar als ondernemer actief bent, is het niet mogelijk om deze aan te leveren. Toch zijn er ook voor jou mogelijkheden om te lenen. De adviseurs van Hypotheek Zeeland leggen je graag uit wat deze in jouw situatie zijn.

Lenen met hulp van Hypotheek Zeeland

Bij Hypotheek Zeeland kennen we de werkwijze en voorwaarden van meer dan 40 geldverstrekkers. Om voor jou als ondernemer de kans op een lening zo groot mogelijk te maken, begeleiden we je intensief. Samen met jou kijken we naar jouw IB aangiftes, jaarcijfers en prognoses. Maar ook zaken als cashflow, ervaring en opleidingsniveau tellen soms in jouw voordeel mee. Tijdens het gesprek bekijken we je volledige persoonlijke situatie en geven we je een goede indicatie van de

Direct online afspraak maken

Wat klanten over ons zeggen

Hypotheek-Zeeland scoort gemiddeld een 8.9
Dit is het gemiddelde cijfer uit 343 beoordelingen
feedback_mix.png