Huis verkopen of niet? Waar moet je op letten!

Ontdek hier al jouw huis verkopen tips van Hypotheek Zeeland

Hypotheek Zeeland zit kort op alle ontwikkelingen en nieuwtjes in de huizenmarkt. De recente renteverhogingen en eerder de pandemie, hebben effect op de dynamiek in de markt. Zo waren bijvoorbeeld het aantal woningbezichtigingen gedurende de pandemie meer dan verdubbeld. Door de renteverhogingen van de laatste tijd lijkt dit effect wat af te nemen. Is de huidige markt nog steeds overspannen? Moet je nu je huis verkopen of niet? Wat is wijsheid?

Belangrijke vragen waar we samen met jou op inzoomen. Ben jij van plan om je huis te verkopen en wil je dit zo verstandig mogelijk aanpakken? Neem contact met ons op.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

Huis verkopen of niet?
Stappenplan huis verkopen
Tips bij een huis verkopen

Huis verkopen of niet?

Jouw huis verkopen of niet, het is een belangrijke vraag. Wij kunnen het ons heel goed voorstellen dat je jezelf deze vraag stelt. Zeker nu. De huizen gaan nog steeds als spreekwoordelijke zoete broodjes over de toonbank en de vraagprijs wordt vaak nog overboden.

Het zijn roerige tijden. Is het dan wel verstandig om nu jouw huis te verkopen? Ja. Geen zorgen. Een (vooruitziende) blik op de woningmarkt vertelt je dat het helemaal geen gek idee is om je huis in de verkoop te zetten. We leggen je uit waarom dit een goed plan is.

Vraag en aanbod

Er zijn een groot aantal woningzoekenden vanwege het woningtekort. Dat houdt in dat er relatief veel vraag is naar huizen met daartegenover een kleiner aanbod. Dat tekort wordt de komende tijd ook nog niet opgelost. Goed nieuws als je je huis wilt verkopen, want hierdoor is er een grote kans dat er een koper voor jouw woning is.

De prijzen van de huizen

Het woningtekort maakt dat de huizenprijzen stijgen. Die woningprijzen kunnen voor jou een enorme overwaarde op je woning betekenen. Deze overwaarde zou je perfect kunnen inzetten bij de aankoop van een nieuw huis.

Hypotheekrente

De rentestand is omhoog gegaan maar relatief gezien nog steeds laag en daarom is het aantrekkelijk om een woning te kopen. Wat jouw financiële mogelijkheden zijn? Plan nu een gratis kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs.

Woonsituatie evalueren

Maar wat ook een belangrijke factor is, is het sentiment van mensen. Hoe ontwikkelt de vraagzijde zich? Nederlanders zijn steeds minder tevreden zijn over hun eigen woonsituatie. Woon-werkafstand speelt hierbij ook een grote rol en ook de behoefte naar meer leefruimte. Deze ‘ontevredenheid’ zorgt mogelijk voor (nog) meer verhuisbewegingen.

Stappenplan huis verkopen

Yes, je hebt een keuze gemaakt: je gaat jouw huis verkopen. Maar wat nu? Waar te beginnen. Wij hebben een speciaal ‘stappenplan huis verkopen’ voor je opgesteld en werken het kort voor je uit. Zo heb jij een beeld van wat je te wachten staat.

Stap 1 – Vraagprijs vaststellen

Natuurlijk, in deze markt wil je jouw huis voor de perfecte prijs verkopen. Maar wat is die prijs? Een te hoge vraagprijs leidt tot weinig kijkers en een te lage vraagprijs verkleint je opbrengst. Daar tussenin dan maar… Een vraagprijs is ook niet hetzelfde als de waarde van de woning. Daarin ligt ruimte om te onderhandelen. Loop gerust eens binnen bij onze vestigingen of plan een gesprek met een van onze adviseurs.

Stap 2 – Spring in het oog

Een huis verkopen is meer dan een bord in de tuin prikken. Daar is natuurlijk veel meer nodig, zeker vandaag de dag. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om jouw huis onder zoveel mogelijk ogen te brengen.

Stap 3 – Is jouw woning verkoopklaar?

Het verkopen van jouw huis vraagt om een goed doordachte voorbereiding. Denk bijvoorbeeld aan het opknappen van dat ene muurtje en een stevige schoonmaakbeurt voor die ene kast. Wij hebben allerlei huis verkopen tips voor jou die maken dat jij een mooie prijs voor jouw woning krijgt.

Stap 4 – Kijken, kijken en kopen

De bezichtigingen gaan van start zodra de eerste potentiële kopers een bezichtiging aanvragen. Hypotheek Zeeland coördineert en begeleidt al jouw bezichtigingen. Uiteraard gaat alles in overleg met jou en plannen we samen alle afspraken in.

Stap 5 – Onderhandelen

Er zijn meerdere strategieën mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een gesloten inschrijving. Graag gaan we hierover met jou in gesprek en stellen we samen een strategisch plan op om een zo optimaal mogelijke prijs te bereiken.

Stap 6 – Tekenen van overeenkomst

Is iedereen (koper en verkoper) het eens over de prijs, opleverdatum, voorwaarden en afspraken over roerende zaken? Top. Dan is er overeenstemming bereikt. Dit wordt vastgelegd in een koopovereenkomst die je samen met jouw hypotheekadviseur opstelt.

Stap 7 – Overdracht

Alle papieren gaan naar de notaris, er worden stukken getekend en de sleutel wordt overgedragen. Zo kunnen beide partijen, koper en verkoper, aan een nieuw hoofdstuk beginnen.

Tips huis verkopen

Met deze huis verkopen tips haal jij het maximale uit de verkoop!

Slimmer investeren

Je huis verkopen met een nieuwe badkamer of keuken kan ook voor een uitglijder zorgen. Dit is namelijk aan smaak onderhevig. Een grote investering doen? Kies voor iets dat altijd gewaardeerd wordt en sowieso waarde toevoegt zoals het dak, de goot of de cv-ketel.

Opbergruimte

Wie houdt er niet van? Jouw potentiële kopers ook, maar die kunnen natuurlijk niet door jouw bestaande kastinhoud heen kijken. Misschien is het een goed idee om flink te showen welke opbergruimte jouw huis heeft en je spullen even ergens anders op te slaan.

Die ene lege last

Het is handig om een kast helemaal leeg te laten. Zo kan je op het allerlaatste moment toch nog even rondslingerende spullen bij elkaar grissen en in 15 minuten jouw huis weer ‘kijkersproof’ te maken.

Lichte kamers

Trek gordijnen open, haal vensterbanken leeg. Het is bewezen dat lichtere huizen beter verkopen dan wanneer je ergens binnenkomt en het hartstikke donker is. Het is eigenlijk heel eenvoudig: licht verkoopt.

Binnenkomst

De kracht van de eerste indruk is enorm. Zorg daarom dat de gang of de hal netjes in opgeruimd en een potentiële koper echt naar binnen trekt. Het gaat om die eerste indruk waarbij een bezoeker denkt: ‘dit voelt gelijk al als een soort thuiskomen.’

Muren opfrissen

Kies eventueel voor een lichte kleur op de muren. Donkergrijs kan jij heel gaaf vinden, maar je vergroot je kansen wanneer het huis er ruimtelijker uitziet door een likkie lichte verf.

Fotografie

Laat niet je huis vanuit elke hoek fotograferen, maar maak de potentiële koper nieuwsgierig door niet alles zomaar prijs te geven. Ga voor een beeldige teaser.

Persoonlijke spullen

Het hoeft niet helemaal leeg te zijn, maar er mag best iets van leven te zien zijn. Ontdoe je huis wel van persoonlijke spullen, maar bijvoorbeeld een kunstwerk aan de muur, dat kan natuurlijk best.

Decoratie

Er mag dus leven zijn. Zet daarom een mooie, grote bos bloemen op tafel en leg een paar kleurrijke kussens op de bank. Genoeg om een gezellige indruk te wekken en de kijkers te overtuigen.

Buitenruimte

Tuin, dakterras of balkon? Maak het netjes in orde. Maak je tuinset schoon, leg mooie kussens op jouw loungeset en zet een paar nieuwe planten in de pot.

En vergeet je buren niet

Maak gebruik van deze contacten en stel de buren als een van de eersten op de hoogte van je verkoopplannen. Dit is prettig om te weten en ook zij kunnen misschien alvast wat lijntjes bij potentiële kopers uitzetten.

Meer weten? Neem contact met ons op!