Online agenda  

Hypotheek oversluiten

Het oversluiten van een hypotheek is het overstappen van je huidige hypotheek naar een nieuwe. Je lost de huidige hypotheek af met een nieuwe hypotheek. Dit kan bij dezelfde hypotheekverstrekker, intern oversluiten, maar ook naar een andere. Of dit financieel interessant is, is afhankelijk van een aantal factoren.

  • De voorwaarden van je huidige hypotheek
  • De rente van je huidige hypotheek
  • De rentevast-periode van je huidige hypotheek
  • De huidige rentestand

Wat kost het oversluiten van een hypotheek?

Bij het oversluiten van je hypotheek heb je met verschillende kosten te maken. Ten eerste de boeterente. Afhankelijk van de voorwaarden van je huidige hypotheek, mag je een deel van je hypotheek boetevrij aflossen. Over het overige deel betaal je boeterente. De hoogte van deze boeterente is mede afhankelijk van de rente(vast-periode) van je huidige hypotheek en de huidige marktrente.

Ten tweede worden er diverse kosten in rekening gebracht die in elke situatie anders zijn. Bijvoorbeeld de kosten voor een taxatierapport, de kosten voor de notaris voor het opmaken van de hypotheekakte of NHG-kosten.

Tot slot betaal je advieskosten aan de hypotheekadviseur die jou helpt bij het oversluiten van je huidige naar een gunstigere hypotheek. Bij Hypotheek Zeeland geldt echter dat het eerste adviesgesprek gratis en vrijblijvend is. Zo kun je, voordat je enige kosten maakt, al zien of oversluiten interessant voor je is.

Waarom zou je je hypotheek oversluiten?

De meest voorkomende reden voor oversluiten is het bereiken van lagere maandlasten. De vraag is, of de kosten van oversluiten in jouw specifieke situatie opwegen tegen de winst die je uiteindelijk bereikt door middel van lagere maandlasten. De adviseur van Hypotheek Zeeland rekent dit graag gratis en vrijblijvend voor je uit.

Er zijn ook andere redenen voor het oversluiten van je hypotheek. Bijvoorbeeld als je …

  • … persoonlijke financiële situatie verandert, waardoor de huidige lening niet meer bij je wensen past;
  • … je niet meer prettig voelt bij je huidige hypotheek of hypotheekverstrekker, om welke reden dan ook;
  • … woonwensen veranderd zijn, bijvoorbeeld wanneer je je woning wilt verbouwen.

Wanneer is oversluiten financieel interessant?

Omdat het oversluiten van een hypotheek afhankelijk is van veel factoren, is het niet eenvoudig uit te leggen wanneer oversluiten financieel interessant is. Over het algemeen geldt, dat hoe korter de resterende looptijd van je rentevast-periode is, hoe groter de kans is dat oversluiten financieel interessant voor je is. Dit komt doordat de boeterente dan relatief lager uitvalt. Vooral in combinatie met een relatief lange resterende looptijd van je hypotheek, waarbij je dus lange tijd kunt profiteren van lagere maandlasten, is de kans groot dat oversluiten financieel interessant voor je is. Bij Hypotheek Zeeland rekenen we het graag voor je uit.

Wat is rentemiddeling?

Wanneer de huidige rente fors lager is dan de rente die je op dit moment betaalt, kan rentemiddeling interessant zijn. Hierbij sluit je de hypotheek niet over, maar breek je het rentevast-contract bij je huidige hypotheekverstrekker open. De oude rente wordt gemiddeld met de rente van dit moment. Je betaalt hier wel een boeterente voor, maar deze wordt in het nieuwe rentepercentage opgenomen. Hiervoor verschilt per geldverstrekker of er daarnaast nog kosten in rekening worden gebracht, zogenoemde wijzigingskosten.

Hoe kan ik hypotheken vergelijken?

Er zijn ontzettend veel hypotheekaanbie ders, dus hoe weet je nou naar welke hypotheekverstrekker je jouw hypotheek het beste kunt oversluiten? Dat is gelukkig heel eenvoudig. Bij Hypotheek Zeeland vergelijken we meer dan 40 aanbieders met elkaar. We kiezen voor jou degene met de beste voorwaarden en de scherpste rente eruit. Dus kom eens langs voor een gratis en vrijblijvend gesprek. We adviseren je graag!

Direct online afspraak maken

Wat klanten over ons zeggen

Hypotheek-Zeeland scoort gemiddeld een 8.9
Dit is het gemiddelde cijfer uit 343 beoordelingen
feedback_mix.png