Verhuizen naar een andere woning

Je hebt al een eigen woning, maar bent van plan te gaan verhuizen naar een andere koopwoning. Wat betekent dit dan voor je financiën, voor je huidige hypotheek? Waar moet je op letten en welke mogelijkheden zijn er? Je leest het hier.

Hypotheek meeverhuizen of niet?

Bij het verhuizen naar een andere koopwoning kun je zelf de keuze maken of je de huidige hypotheek mee wilt nemen of niet. Dat is afhankelijk van de al dan niet gunstige voorwaarden van deze hypotheek. Een interessante rente, rentevast-periode of hypotheekvorm zouden bijvoorbeeld redenen kunnen zijn om de hypotheek mee te verhuizen. Laat je hierover altijd goed informeren. Bij Hypotheek Zeeland vertellen we je graag wat de ontwikkelingen op de hypotheekmarkt zijn. We kijken of de huidige hypotheek nog steeds passend voor je is, of dat er betere alternatieven zijn.

Betaal ik boeterente bij de aflos van mijn hypotheek?

Nee. Over boeterente bij aflossen van je huidige hypotheek hoef je je geen zorgen te maken. Dat is niet aan de orde wanneer je je huis verkoopt. Let hier wel op, er zijn wat oudere hypotheekvormen waar dit wel aan de orde kan zijn.

Wat kan ik doen met de overwaarde van mijn huidige woning?

Wanneer je gaat verhuizen, is de waarde van je woning meestal niet hetzelfde als de hoogte van je (fiscaal aftrekbare) hypotheek. Wanneer de waarde van de woning hoger is, spreken we van overwaarde. Dit bedrag komt vrij bij de verkoop van je oude woning en kun je gebruiken bij de financiering van je nieuwe woning. Daar horen wel een aantal fiscale spelregels bij. Deze zijn vastgelegd in de Bijleenregeling. Onze adviseurs weten precies hoe jij optimaal van deze regels kunt profiteren.

Het komt ook wel eens voor dat de waarde van de woning lager is dan de hypotheekschuld. Je hebt dan te maken met ‘verlies’. Ook dit verlies kan meegenomen worden in de nieuwe financiering. Bij Hypotheek Zeeland vertellen we graag hoe dit precies zit.

Dubbele hypotheek, dubbele woonlasten

Je wilt verhuizen, maar je oude woning is nog niet verkocht. Misschien twijfel je of je de nieuwe woning wel al moet kopen, want dat betekent dat je te maken krijgt met dubbele woonlasten. Je oude hypotheek loopt immers door, de nieuwe hypotheek start al en het bedrag van de overwaarde moet ook tijdelijk bij geleend worden. ‘Kan ik die dubbele lasten wel betalen?’, vraag je je wellicht af. Die vraag kan de adviseur van Hypotheek Zeeland makkelijk beantwoorden. We laten je zien van welke fiscale regels je gebruik kunt maken, of je in aanmerking komt voor een overbruggingskrediet en wat je totale maandlasten worden. Zo kun je met een gerust hart ‘ja’ zeggen tegen je droomhuis.

Tip: Dezelfde makelaar voor koop én verkoop

Heb je nog geen makelaar ingeschakeld voor de verkoop van je eigen woning, maar wel al een andere woning op het oog? Schakel dan de makelaar van die nieuwe woning in voor de verkoop van je huidige woning. Dit kan behoorlijk schelen in de kosten.