Online agenda  
« terug naar overzicht

Een lage rente: blijdschap en keuzestress

Bij Hypotheek Zeeland zien we dagelijks blije gezichten vanwege de lage hypotheekrentes. Tja, wie wordt er nou niet blij van lagere maandlasten? Wij wel in ieder geval. Maar wat we ook zien, is keuzestress bij de klanten die advies over vermogen nodig hebben. Zij hebben geld over en worden alles behalve blij van de lage rente. Het levert ze een hoop keuzestress op. Hoe zit dat bij jou?

We mogen meer sparen aan vermogen!

Laten we eerst even beginnen met een opstekertje: We mogen meer sparen! Het brengt dan aan spaarrente nog steeds vrijwel niks op, maar we mogen van de Belastingdienst maar liefst 5.000 euro extra belastingvrij sparen dan voorheen. Was het heffingsvrij vermogen per persoon vorig jaar 25.000 euro, in 2018 is dat 30.000 euro. Yes!

Spaargeld kost geld

Maar dan terug naar de realiteit. Alles boven dat heffingsvrij vermogen kost geld. Hoeveel? Tja, het antwoord daarop kost wat meer moeite dan vroeger. De slogan van de Belastingdienst ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ is nou niet bepaald van toepassing op dit vlak. Tot en met 2016 was het simpel. Boven je heffingsvrij vermogen betaalde je 30% belasting over een fictief rendement van 4%. Leuk, nee. Makkelijk, ja. Tegenwoordig werkt het met schijven en fictieve rendementen voor sparen én beleggen (ook al beleg je misschien niet). Voor sommigen pakt dit gunstiger uit, voor anderen minder. Teveel bla bla voor deze blog, maar de conclusie blijft: spaargeld boven het heffingsvrij vermogen kost geld.

Oké, maar wat dan?

We hebben goed nieuws voor je, als je boven het heffingsvrij vermogen zit. Tenminste, als je ook van keuzes houdt. Want die heb je namelijk. Om er een paar te noemen: je kunt een deel van je vermogen schenken of het investeren in een verbouwing of verduurzaming van je woning. Je kunt er je hypotheek er (deels) mee aflossen of er natuurlijk gewoon leuke dingen mee gaan doen. Keuze zat. Nu alleen nog even de juiste keuze maken. Appeltje eitje of keuzestress?

Keuzehulp

Net zoals we bij Hypotheek Zeeland vinden dat een hypotheek geen financiële zorgen mag geven, zo vinden we ook dat vermogen geen financiële onrust mag veroorzaken. Keuzestress is nergens voor nodig. Je moet alleen net even weten welke keuzes voor jou het meest passend zijn. We geven alvast een paar voorzetjes.

Schenken = een ander een plezier doen

We adviseren je graag over de belastingregels voor fiscaal gunstig schenken, zoals de extra schenkingsvrijstelling van 100.800 euro voor schenkingen ten behoeve van de aankoop van een eigen woning.

Verbouwen = extra wooncomfort

Volg je gevoel om te beslissen of het je dat bedrag waard is.

Verduurzamen = lagere energiekosten

De investering verdient zich op termijn terug. Hoe snel? Ook dat kun je uit laten rekenen. Laat je tevens informeren over subsidiemogelijkheden in jouw gemeente.

(Deels) aflossen hypotheek = lagere maandlasten

Kom even op één van onze kantoren in Middelburg, Goes, Ouddorp of Zierikzee langs om uit te laten rekenen of dit voordeel opweegt tegen de eventuele boeterente.

Uitgeven aan leuke dingen = plezier

Hier heb je ons advies niet bij nodig 😉

Wat is voor jou de beste keuze? De adviseurs van Hypotheek Zeeland helpen je er graag bij. We bespreken deze en meer keuzes graag tijdens een persoonlijk adviesgesprek op één van onze kantoren of, als jou dat beter uitkomt, bij jou thuis. Daarbij onderbouwen we ons advies met cijfers en argumenten, zodat jij geen keuzestress ervaart, maar snel weet wat jouw beste keuze is. Appeltje eitje.

Direct online afspraak maken

Wat klanten over ons zeggen

Hypotheek-Zeeland scoort gemiddeld een 8.9
Dit is het gemiddelde cijfer uit 343 beoordelingen
feedback_mix.png