Online agenda  
« terug naar overzicht

Scheiden. Leuk kunnen we het niet maken.

We zien je nog binnen komen in ons kantoor in Middelburg, jaren geleden. Blij met het droomhuis in Arnemuiden wat jullie op het punt stonden aan te kopen en ongeduldig om de hypotheekofferte te mogen tekenen. Wij leefden met jullie mee, deden er alles aan om de financiën zo snel en zo goed mogelijk te regelen. Korte tijd later was het zover en gingen jullie een leuke uitdaging tegemoet. We waren blij dat we aan dat geluk een bijdrage mochten leveren. Maar nu is de situatie helaas anders en is een hoofdelijk ontslag .

Je gaat scheiden

Vorige week kwam je langs met het nieuws dat jij en je partner gaan scheiden. In plaats van blij, was je verdrietig. Ongeduldig was je opnieuw. Nu om de hypotheek zo snel mogelijk op één naam te zetten, want jij blijft er wonen en je ex-partner verhuist naar een andere woning in Aagtekerke. We leefden met je mee en deden er alles aan om de financiën rondom het huis en hypotheek (het hoofdelijk ontslag) zo goed mogelijk te regelen. Je schrok er even van, toen we uitlegden wat ervoor nodig was om deze, op het oog zo eenvoudige handeling, rond te krijgen.

Berekening leenmogelijkheden

We konden namelijk niet zomaar één naam van een hypotheek afhalen. Niet alleen is deze vaak gebaseerd op beide inkomens, ook zijn jullie beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de totale leensom. Dat wil zeggen dat de geldverstrekker jullie ieder afzonderlijk kan aanspreken op het terugbetalen van de hele hypotheek, als afspraken niet nagekomen worden. Het risico voor de geldverstrekker verandert dus, wanneer één van de twee wegvalt. Daarom moesten we op basis van jouw inkomen opnieuw berekenen of je de hypotheek voor de woning kon dragen.

Overwaarde

Jullie huis was in de afgelopen jaren in waarde gestegen. Als je het nu zou verkopen, zou de marktwaarde 50.000 euro hoger zijn dan de hypotheek die er nu op rust. Je begreep gelukkig dat jouw ex-partner recht heeft op de helft van dat bedrag. Je had niet voldoende spaargeld om hem zo te betalen, dus het hypotheekbedrag moest worden verhoogd. Gelukkig bleek het allemaal mogelijk. Enerzijds omdat je voldoende inkomen hebt, anderzijds omdat geldverstrekkers gelukkig wat soepeler zijn in dit soort situaties.

Opname in echtscheidingsconvenant

We zouden willen zeggen ‘het ergste is achter de rug’, omdat het financieel mogelijk is om in het huis te blijven wonen, maar we beseffen dat je nog een hoop andere vervelende beslissingen en moeilijke fases moet doorlopen. We hebben je dus meteen in contact gebracht met echtscheidingsexpert Karin Peute, waar we in Middelburg vaak mee samen werken. Zij zorgt er met persoonlijke mediation voor dat jullie alle scheidingszaken samen, in alle redelijkheid en in goed overleg, kunnen regelen. De afspraken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Ook de verdeling van de woning/hypotheek.

Hoofdelijk ontslag

Het is nog niet zover, maar zodra de scheiding uitgesproken is bij de rechtbank, wordt alles financieel geregeld. Bij Hypotheek Zeeland zorgen we in die situatie altijd dat de aangepaste/nieuwe hypotheek ingaat en een eventuele over-/onderwaarde wordt verrekend. Daarnaast regelen we dat de ex-partner ‘hoofdelijk ontslagen’ wordt. Zo heet het wanneer iemand niet meer aansprakelijk gesteld kan worden voor de hypotheekschuld. Weet in ieder geval, dat we dat ook goed voor jullie zullen regelen. De situatie is dan misschien heel naar, maar we zijn wederom blij dat we er een bijdrage aan kunnen leveren om alles zo goed mogelijk af te wikkelen.

Heb jij ook vragen over scheiden? Leuk kunnen we het niet maken, maar bij Hypotheek Zeeland denken we in ieder geval graag met je mee en proberen we het proces van hoofdelijk ontslag zo soepel mogelijk te laten verlopen. Neem gerust eens contact met ons op.

Direct online afspraak maken

Wat klanten over ons zeggen

Hypotheek-Zeeland scoort gemiddeld een 8.9
Dit is het gemiddelde cijfer uit 343 beoordelingen
feedback_mix.png